Mesaje : 83 Data de inscriere : 05/09/2014 Varsta : 38 Localizare : Centru de excelenta in energetica
Subiect: Primul ajutor in caz de hemoragie nazala Lun Sept 22, 2014 11:24 pm
Sangerarea nazala sau epistaxul - denumirea medicala - este o tulburare de sanatate frecventa, care de cele mai multe ori nu creeaza motive de ingrijorare. In general, sangerarile nazale pot fi provocate de diverse cauze: scarpinat puternic in regiunea nasului, infectii locale (rinita) sau patrunderea unor corpi straini.
Sangerarea nazala se manifesta de cele mai multe ori prin exteriorizare pe nari – in afara cavitatii nazale. Insa, se poate intampla ca sangerarea sa fie posterioara, cand sangele curge in faringe si de obicei este inghitit, aceasta fiind destul de greu de depistat.
Iata 7 pasi care te pot ajuta sa acorzi primul ajutor unei persoane care are o sangerare in afara cavitatii nazale:
Pasul 1. Inainte de a incepe procedura de oprire a hemoragiei, este bine sa folosesti manusi de protectie sterilizate pentru a preveni o posibila infectare atat a pacientului, cat si a ta. Prin sange se transmit virusi extrem de periculosi cum sunt: virusul HIV , virusul hepatitei B etc.
Pasul 2. Incearca sa linistesti persoana afectata, pentru ca din cauza stresului se acumuleaza adrenalina si se mareste tensiunea arteriala, ceea ce duce la cresterea presiunii sangelui.
Pasul 3. Aseaza Persoana vatamata pe un scaun si apleac-o usor inainte. In aceasta pozitie se evita inghitirea sangelui si inhalarea lui in plamani. Este bine ca pacientul sa sufle usor nasul, pentru a elimina eventualele cheaguri de sange.
Pasul 4. Incearca sa opresti sangerarea cu ajutorul unui pansament. Este indicat sa folosesti un pansament steril, insa in lipsa acestuia poti folosi o batista, o bucata de hartie igienica sau un servetel.
Pasul 5. Comprima nara care sangereaza, timp de 10-15 minute. De cele mai multe ori, sangerarea are loc pe o singura nara, insa daca aceasta are loc pe ambele nari, strange nasul intre degetul mare si aratator. In acest caz, persoana afectata va respira pe gura.
Pasul 6. Se mai poate folosi o compresie cu gheata sau apa rece pentru a favoriza constrictia vaselor de sange si implicit incetinirea fluxului sangvin.
Pasul 7. Dupa 20 de minute de presiune, sangerarea ar trebui sa se opreasca. In conditiile in care nu se intampla acest lucru, este necesar sa duci bolnavul la cea mai apropiata unitate spitaliceasca.
Atentie! In timpul unei viroze, vasele sangvine din regiunea nasului se inflameaza si se sparg mai usor, de aceea apar adesea sangerari.
Persoanele care sufera frecvent de sangerari nazale sunt:
Persoanele care au malformatii la nivelul nasului;
Cardiacii, deoarece afectiunile inimii produc o acumulare a sangelui in sistemul venos;