ChitoroagaOleg
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
ChitoroagaOleg


 
AcasaAcasa  Ultimele imaginiUltimele imagini  CăutareCăutare  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

 

 Surse de lumina

In jos 
AutorMesaj
Ion Ciobanu




Mesaje : 2
Data de inscriere : 25/03/2019
Varsta : 22

Surse de lumina Empty
MesajSubiect: Surse de lumina   Surse de lumina Icon_minitimeLun Mar 25, 2019 10:48 pm

O sursa de lumina obisnuita in laborator este lampa cu vapori de mercur. La capetele unui tub de sticla sau cuart se introduc electrozi de tungsten. Intre electrozi se stabileste o diferenta de potential si tubul este inclinat pana cand mercurul realizeaza contactul dintre cei doi electrozi. O parte din mercur se vaporizeaza si, cand tubul este readus in pozitie verticala, o descarcare electrica este intratinuta de catre electronii si ionii pozitivi de mercur. Cand vaporii de mercur sunt la o presiune joasa, atomii de mercur emit o lumina caracteristica, constand numai din culorile galben, verde, albastru si violet. Folosindu-se diferite filtre se poate lasa o lumina verde intensa care consta dintr-o banda foarte ingusta de lungimi de unda si care este foarte apropiata de lumina monocromatica.O sursa intensa de lumina galbena se obtine cu o lampa cu vapori de sodiu. De obicei aceasta lampa este construita dintr-o sticla speciala care nu este atacata de sodiu, si in care se introduc electrozii. Lampile cu sodiu sunt intrebuintate uneori pt iluminatul strazilor, deoarece sunt economice, precum si datorita faptului ca se obtine o acuitate vizuala sporita prin absenta aberatiilor cromatice ale ochiului atunci cand se utilizeaza o lumina aproape monocromatica.
Se pot obtilne lampi cu fluorescenta de orica culoare dorim, depinzand de natura materialului. Substantele fluoescente utilizate in mid obisnuit sunt boratul de cadmiu pentru roz, silicatul de zinc pentru verde, tungstatul de calciu pt alb.
Cea mai stralucitoare sursa dintre cele descrise mai sus este arcul voltaic, care radiaza o putere considerabila de pe o suprafata relativ mica.
Alta sursa usor de procurat este laserul. Laserul poate produce un fascicul foarte ingust de radiatie sxtrm de intensa, toata putand fi interceptata de o lentila si focalizata pe un obiect. Putere acestui fascicul poate fi atat de mare incat laseri de intensitate ridicata sunt folositi in scopul taierii otelurilor. In ultimii ani laserii si-au gasit o mare varietate de aplicatii practice. Intensitatea mare a fasciculului laser face ca el sa poata fi folosit ca burghiu. Se poate sfredeli in diamant o gaura foarte fina utilizabila ca filiera pt obtinera unor fire foarte subtiri.
Laserii isi gasesc din ce in ce mai multe aplicatii in stiintele medicale. Un laser poate vaporiza orica in drumul sau. Aceasta proproetate este folosita in tratamentul dezlipirilor de retina; un puls scurt de radiatie raneste o mica parte s retinei, iar cicatrice a formata fixeaza din nou retina de pe coroidul de pe care se dezlipise. Fasciculele laser sunt folosite si in chirurgie; vasele se sange taiate de fasicul tind sa se inchida singure, ceea ca usureaza controlul sangerarii.
Sus In jos
 
Surse de lumina
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Surse de lumina
» Surse de lumină cu descărcări

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
ChitoroagaOleg :: Diverse :: Video-
Mergi direct la: