În ultimul timp, odată cu evoluţia în domeniul tehnic, energia electrică devine o necesitate pentru viaţa de zi cu zi tot mai importantă. Aceasta se manifestă prin apariţia şi perfecţionarea a multor maşini şi aparate electrice moderne, inclusiv în sectorul casnic (maşini de spălat rufe, unelte electrice, cuptoraşe, uscătoare, încălzitoare, ş.a.). Toate aceste receptoare electrice moderne, desigur, au înlesnit multe procese, însă ele prezintă şi anumite pericole, solicitînd şi exigenţe faţă de reţeaua electrică la care sunt conectate, pentru asigurarea securităţii electrice la utilizarea lor şi întru evitarea cazurilor de electrocutări.
Orice echipament electric conectat la reţeaua electrică poate pune viaţa utilizatorului în pericol dacă nu sunt respectate modul şi condiţiile de utilizare date de producător sau dacă acesta este conectat la o reţea electrică defectă.
Electrocutările reprezintă acţiunea curentului electric asupra sistemului nervos şi muscular al omului şi pot avea efecte tragice: arsuri, contracţia muşchilor, oprirea respiraţiei, fibrilaţia inimii, pierderea cunoştinţei.
Electrocutările se produc prin atingeri directe, adică atingerea elementelor conductoare ale unei instalaţii electrice aflate sub tensiune sau atingeri indirecte, adică atingerea unui element conductor care în mod normal nu este sub tensiune dar care în mod accidental poate fi pus sub tensiune.
Factorii care determină gravitatea electrocutărilor sunt:
puterea curentului prin corpul omenesc;
calea de închidere a curentului;
durata acţiunii curentului;
starea fizică a omului;
atenţia omului în timpul atingerii.
Un alt factor deosebit de important care determină gravitatea electrocutărilor este rezistenţa electrică a corpului omenesc în momentul atingerii. Valoarea şi caracterul rezistenţei electrice a corpului omenesc depind de: ţesutul muscular, aparatul circulator, organele interne, de sistemul nervos cât şi de procesele biofizice şi biochimice foarte complicate care au loc în corpul omenesc.
Factorii de care depinde rezistenţa corpului omenesc sunt:
tensiunea la care este supus corpul;
locul de pe corp cu care omul a atins elementul sub tensiune;
suprafaţa de contact;
umiditatea mediului
temperatura mediului înconjurător;
durata de acţiune a curentului.
Pentru prevenirea accidentelor electrice prin atingere directă un rol important îl au normele de protecţie a muncii, pe baza cărora omul este instruit: să nu atingă echipamentele aflate sub tensiune, să folosească echipamentul de lucru şi de protecţie, să organizeze locul de lucru astfel încât să nu existe pericolul de electrocutare. Pentru prevenirea accidentelor electrice prin atingere indirectă, se folosesc diferite aparate de protecţie care să acţioneze imediat în caz de defectele apărute la instalația electrică, limitând tensiunile de atingere la valori reduse admise de norme şi să deconecteze la timp echipamentul afectat.
Nerespectarea cerinţelor Normelor de Amenajare a Instalaţiilor Electrice (NAIE) cu privire la conectarea receptoarelor la reţeaua electrică, utilizarea receptoarelor electrice defectate, utilizarea extinderilor neomologate(improvizate) de la reţelele electrice pot duce la cazuri de electrocutări.
Astfel, în pofida eforturilor depuse de către Inspectoratul Energetic de Stat la capitolul profilaxia electrocutărilor doar pe parcursul anului 2013, au avut loc 15 cazuri de electrocutări ale populaţiei în urma utilizării instalaţiilor electrice casnice, toate soldate cu decesul pătimiţilor.
În funcţie de circumstanţe aceste cazuri se clasifică în modul următor: 7 cazuri – din cauza amenajării şi amplasării neregulamentară a extinderilor de la reţelele electrice interne (prelungitoare); 5 cazuri - din cauza utilizării receptoarelor defectate (aparate de sudat artizanale, pompe de apă); 3 cazuri - din cauza nerespectării regulilor elementare de securitate electrică în instalaţiile electrice casnice.
De menţionat faptul că în 12 cazuri electrocutările au avut loc în afara încăperilor (în exterior), deci au fost amenajate extinderi de la reţelele electrice interne, adică prelungitoare, şi spre regret, în toate cele 12 cazuri au fost utilizate prelungitoare neomologate(confecționate de sine stătător), în lipsa conductorului nul de protecţie (PE). Mai mult ca atît, în cele 7 cazuri (menţionate mai sus) aceste prelungitoare au fost amenajate cu adaosuri de cablu, cu conexiuni neizolate, cu izolaţia de bază deteriorată, au fost pozate neregulamentar pe suprafeţe conductoare de curent electric. O altă încălcare a cerinţelor NAIE admisă în majoritatea celor 12 cazuri de electrocutări este faptul că pentru conectarea receptoarelor mobile (betonieră, aparate de sudat), instrumente manuale electrice, utilizate în afara încăperilor, nu au fost utilizate dispozitive de protecţie automată contra curenţilor de defect.
După modalitatea de asigurare a securităţii electrice toate aceste receptoare electrice conform Normelor de Amenajare a Instalaţiilor Electrice (NAIE) sunt clasificate în 4 clase: 0, I, II, III. Esenţiale pentru sectorul casnic sunt clasele I şi II, întrucît toate receptoarele electrice utilizate trebuie să corespundă uneia dintre aceste două clase.
Receptoarele electrice de clasa I de protecţie sunt dotate cu o izolaţie de protecţie şi cu bornă specială pentru conectarea firului nul de protecţie PE.
Receptoarele electrice de clasa II de protecţie nu sunt dotate cu bornă pentru conectarea firului nul de protecţie PE, în schimb sunt dotate cu izolaţie dublă de protecţie, ceea ce asigură securitatea electrică.
Întrucît majoritatea receptoarelor electrice casnice (maşini de spălat, încălzitoare de apă, cuptoraşe, unelte electrice) sunt receptoare de clasa I de protecţie ele urmează să fie conectate doar la reţele cu conductor PEN divizat. Desigur aceste cerinţe se referă şi la prelungitoarele utilizate pentru a conecta astfel de aparate electrocasnice.
De asemenea pentru conectarea receptoarelor electrice mobile, instrumentului electric manual, obligatoriu se vor utiliza dispozitive de protecţie automată contra curenţilor de defect (diferenţiale).
În scopul evitării cazurilor similare Inspectoratul Energetic de Stat atenţionează:
conectaţi receptoarele de clasa I de protecţie doar în reţele electrice corespunzătoare, cu conductor nul de protecţie (PE);
pentru conectarea receptoarelor mobile şi a instrumentului electric manual utilizaţi aparate de protecţie automată contra curenţilor de defect;
nu puneţi prelungitoarele pe suprafeţe din material conductoare de curent electric sau pe materiale inflamabile;
lucrările de montare şi conectare la reţea a tuturor receptoarelor electrice se vor efectua de către specialişti autorizaţi;
nu efectuaţi nici o lucrare de reparaţie a instalaţiilor electrice de utilizare (prize, plafoane) fără a fi deconectate de la reţeaua electrică;
nu utilizaţi prelungitoare neomologate sau cu izolaţia deteriorată;
nu improvizaţi prelungitoare din adaosuri de conductori de diferite tipuri şi secţiuni;
nu utilizaţi aparate electrocasnice deteriorate (improvizate);
respectaţi întocmai cerinţele instrucţiunilor, paşapoartelor receptoarelor electrice procurate în reţeaua de comercializare;
menţineţi în stare satisfăcătoare reţeaua de iluminare, receptoarele electrice utilizate;
nu utilizaţi receptoare electrice confecţionate artizanal sau cu cleme şi conductoare neizolate;
nu reparaţi de sine stătător receptoarele electrice defectate;
pentru asigurarea protecţiei reţelei electrice casnice, utilizaţi doar aparate de protecţie corespunzătoare, prevăzute de Normele în vigoare.
Inspectoratul Energetic de Stat manifestă o profundă îngrijorare de cele întîmplate şi speră că populația va conştientiza atît pericolul ce-l prezintă curentul electric, dar şi importanța respectarea regulilor elementare de securitate electrică.
http://gasnaturalfenosa.md/sites/default/files/ro/Proiectul_Securitatea_electrica/Securitatea_electrica.pdf