Mesaje : 83 Data de inscriere : 05/09/2014 Varsta : 38 Localizare : Centru de excelenta in energetica
Subiect: Linii electrice aeriene Mier Oct 01, 2014 11:19 pm
Linia aeriana de energie electrica este o instalatie montata in aer liber, compusa din conductoare, izolatoare, cleme, armaturi, stalpi, fundatii si instalatii de legare la pamant care serveste la transportul sau distributia de energie electrica.
Conductoarele liniilor electrice aeriene, in mod obisnuit se fabrica din aluminiu, otel sau aliaje de aluminiu; mai rar si doar in cazuri speciale din bronz sau otel. Conductoarele LEA pot fi: - Monofilare (masive), dintr-o singura sarma cu sectiune rotunda, numai pentru sectiuni mici; - Multifilare, sub forma de funie; Conductoarele funie pot fi construite din fire cu aceleasi sectiuni sau din fire cu doua sectiuni diferite.Ele pot fi: - Monometalice - Bimetalice, cum este cazul conductoarelor din aluminiu-otel sau aliaj de aluminiu-otel. Se construiesc conductoare tubulare fie din mai multe fire circulare, fie din profile segment. Pentru liniile de joasa tensiune se mai utilizeaza conductoare torsadate, formate din unul sau mai multe conductoare de aluminiu isolate cu PVC, rasucite in jurul unui conductor din aluminiu-otel de asemenea izolat cu PVC. Izolatoarele sunt elemente componente ale liniilor electrice aeriene, construite dintr-un corp izolant solid, cu sau fara armature metalice, cu ajutorul carora se realizeaza atat izolarea conductoarelor sub tensiune, cat si fixarea lor.
Casificari: 1) Din punct de vedere al materialului din care se confectioneaza: Izolatoare din materiale ceramice;Izolatoare din sticla; Izolatoare din materiale sintetice 2) Din punct de vedere constructive:cu inima plina, izolatoare support, izolatoare de tractiune,izolatoare pentru sigurante fuzibile 3) Din punct de vedere al mediului in care functioneaza: izolatoare care functionaza in atmosfera normala, izolatoare care functioneaza in atmosfera poluata. 4) Din punct de vedere al liniilor electrice pentru care sunt destinate: izolatoare de joasa tensiune,medie tensiune, de inalta si foarte inalta tensiune, 5) Din punct de vedere electric: izolatoare strapungibile si nestrapungibile. 6) Din punct de vedere mechanic: izolatoare de sustinere si izolatoare de intindere Clemele si armaturile realizeaza legatura electrica si mecanica intre conductoarele liniei, izolatoare si stalpii liniilor electrice aeriene. Prin cleme se inteleg piese sau dispozitive de legatura care sunt in contact direct cu conductoarele si asigura legatura electrica si/sau mecanica intre conductoare sau intre acestea si izolatoare. Armaturile sunt piese sau dispozitive de legatura intermediare intre izolatoare si consolele stalpilor sau intre cleme si izolatoare. Pentru a evita avarii pe linie, clemele si armaturile trebuie sa aiba o constructie robusta sis a realizeze o fixare sigura a conductoarelor si izolatoarelor pe stalpii liniei.
Clemele si armaturile lanturilor de izolatoare ale liniilor de inalta tensiune trebuie sa aiba muchiile rotunjite, pentru a evita descarcarile si pierderile prin efluvii (efect Corona). Stalpii liniilor electrice aeriene sunt constructiile care prin intermediul izolatoarelor, clemelor si armaturilor sustin conductoarele deasupra solului. Stalpii pot fi din: metal, beton, lemn. Stalpii metalici sunt folositi pentru LEA de inalta si foarte inalta tensiune si se executa din profile de otel intr-o constructie de forma zabrelita. Stalpii din beton armat se intrebuinteaza la majoritatea liniilor de medie si joasa tensiune, precum si la inalta tensiune (100kv) ca stalpi de sustinere. Stalpii din lemn sunt foarte rar folositi si admisi doar in cazuri speciale, in zone greu accesibile.