Mesaje : 83 Data de inscriere : 05/09/2014 Varsta : 38 Localizare : Centru de excelenta in energetica
Subiect: Priza de pamint {заземление} Mar Sept 30, 2014 12:22 am
Instalatiile electrice de protectie prin legare la pamant constituie principalul mijloc de combatere a accidentelor survenite prin electrocutare ca urmare a atingerilor indirecte, a incendiilor provocate de echipamentele electrice defecte, precum si a efectelor descarcarilor electrice atmosferice. Aceste instalatii electrice se compun din una sau mai multe prize de pamant (naturale sau artificiale), conductoarele principale de legare la pamant (in termeni uzuali “centura de impamantare”) si conductoarele de ramificatie prin care carcasele echipamentelor se leaga la centura.
Principiul de baza al acestui tip de protectie il constituie limitarea ca valoare si ca timp de manifestare a tensiunii de defect aparute pe carcasa echipamentului atunci cand izolatia de baza a unei faze se distruge. Un operator care, prin manevrele obisnuite locului de munca, intra in contact frecvent cu carcasa echipamentului, va fi supus tensiunii de faza, aparand astfel fenomenul de electrocutare.
Legarea carcasei la o priza de pamant duce la aparitia unui curent prin faza defecta spre priza de pamant, producandu-se astfel “arderea sigurantei” de pe aceasta faza, cu scoaterea din functiune a echipamentului. Se inlatura pericolul de electrocutare prin intreruperea rapida a alimentarii si prin limitarea tensiunii de atigere la o valoare egala cu produsul dintre curentul de defect si rezistenta cumulata a prizei de pamant si a conductoarelor de legare la aceasta. Se trage imediat concluzia ca, atat rezistenta de dispersie a prizei de pamant, cat si rezistenta conductoarelor de legare la pamant trebuie sa respecte anumite limite pentru ca protectia prin legare la pamant sa fie eficienta.
Normativul I7/2011 prevede pentru priza de pamant valoarea maxima rezistentei de dispersie de 4Ω sau de 1Ω pentru retele electrice cu priza de pamant comuna cu paratraznetul. Verificarea prizelor si a continuitatilor se face simultan, cu o periodicitate impusa de documentele citate mai jos, aceasta deoarece atat rezistenta de dispersie a prizei, cat si rezistenta conductoarelor de legare la pamant pot creste in timp. Astfel, pentru prizele de pamant, atat cele naturale, la care contactul cu pamantul se face prin elementele metalice ale constructiei (armatura fundatiei, conducte metalice ingropate etc.), cat si cele artificiale la care contactul cu pamantul se face prin electrozi metalici implantati in sol, rezistenta de dispersie variaza in timp datorita coroziunii, modificarilor caracteristicilor fizico-chimice ale solului etc.
Verificarile periodice pun in evidenta evolutia negativa a caracteristicilor prizei, putandu-se interveni cu oportunitate fara ca valoarea rezistentei de dispersie sa depaseasca valorile maxime impuse. In ceea ce priveste rezistenta conductoarelor de legare la pamant, aceasta poate creste in timp din cauze naturale (corozinea imbinarilor, slabirea suruburilor ca urmare a detensionarii elementelor de strangere etc.) sau ca urmare a efectelor termice si electrodinamice ale curentilor de defect ce strabat aceste conductoare, putandu-se ajunge pana la intreruperea continuitatii. Pot fi astfel depistate echipamentele care, desi sunt deservite de o priza de pamant in buna stare, nu au asigurata protectia datorita unei continuitati necorespunzatoare a conductoarelor de legare la pamant (intrerupere sau rezistenta peste limita admisa).
Efectul negativ al depasirii limitelor impuse, se poate manifesta si din punctul de vedere al declansarii de incendii. Astfel, daca priza de pamant si conductoarele de legare la aceasta au valori ale rezistentei mari, curentul de defect se poate situa sub pragul de declansare a protectiei. Echipamentul ramane astfel sub tensiune, iar efectul termic al curentului de defect, avand o manifestare de lunga durata poate genera incendii. Avand in vedere cele aratate mai sus, se justifica obligativitatea verificarilor periodice si interesul deosebit al factorilor de control pentru mentinerea in buna stare de functionare a instalatiilor electrice de protectie prin legare la pamant.
1. LEGE nr. 319 din 14 iulie 2006 a securitatii si sanatatii in munca ART. 39 (9) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei nerespectarea reglementarilor de securitate si sanatate in munca privind: f) prevenirea accidentelor prin electrocutare la executarea, exploatarea, intretinerea si repararea instalatiilor si a echipamentelor electrice, precum si pentru prevenirea efectelor electricitatii statice si ale descarcarilor atmosferice; 2. HOTARARE nr. 1.146 din 30 august 2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea in munca de catre lucratori a echipamentelor de munca. 3.3.18. Mijloacele si echipamentele electrice de protectie trebuie sa fie verificate, in conformitate cu prevederile reglementarilor si regulilor tehnice aplicabile, inainte de utilizare, la punerea in functiune, dupa reparatii sau modificari si apoi periodic (in exploatare). 3. D.G.P.S.I. – 004 DISPOZITII GENERALE privind reducerea riscurilor de incendiu generate de incarcari electrostatice Art. 94. – Masurarea rezistentei de dispersie pentru instalatia de legare la pamant se face: a) in instalatii subterane si in instalatii locale de legare la pamant, cel putin de doua ori pe an;