Mesaje : 83 Data de inscriere : 05/09/2014 Varsta : 38 Localizare : Centru de excelenta in energetica
Subiect: Tensiune, Curent, Putere Vin Sept 05, 2014 1:04 am
Patru marimi fizice caracterizeaza, printre altele, un circuit electric : tensiunea, notata cu U si masurata in volti(V) - de unde si denumirea de voltaj, curentul - I, amperi(A), amperaj, puterea - P, watt(W), vataj - si rezistenta electrica R avand unitatea de masura ohm-ul(W - grecescul omega); prin analogie cu o conducta de apa, avem, in aceeasi ordine : presiunea, debitul de apa, puterea instalatiei si grosimea conductei. In cazul instalatiei electrice de acasa, prin care circula curent alternativ monofazat, puterea P se numeste activa; ea e cea care, multiplicata cu numarul orelor, apare sub forma de KW in formula energiei electrice active(KWh) masurate de contorul de apartament; pe langa P mai exista doua feluri de putere : cea aparenta notata S si masurata in VA(volt-amper) si cea reactiva
notata Q si masurata in VAR(volt-amper-reactiv). Intre cele trei puteri exista urmatoarea relatie matematica : .
Formula de mai sus e chiar teorema lui Pitagora pentru un triunghi dreptunghic a carui ipotenuza este S, astfel ca cele trei puteri pot fi reprezentate grafic in Triunghiul Puterilor : Triunghiul puterilor O masura a eficientei de utilizare a energiei electrice, ce arata cat din energia trimisa de catre distribuitor este, in realitate, necesara consumatorilor(casnici sau industriali) pt. diverse actiuni(lucru mecanic sau caldura utile), e factorul de putere, definit de catre Comisia Internationala de Electrotehnica(IEC) drept raport intre puterea activa P si cea aparenta S adica, conform triunghiului pitagorean, de raportul intre cateta alaturata unghiului j (fi) si ipotenuza, asta insemnand cosinusul acelui unghi, pe scurt cos j.
Acest cos de fi - ce poate lua numai valori cuprinse intre 0 si 1 - nu e pe lista grijilor consumatorilor casnici cu puteri maxime contractate mai mici de 30KW, pt. simplul motiv ca ei nu platesc, conform legii, energia reactiva(Q) - un fel de the dark side of the Force a energiei electrice, contorul de apartament numindu-se de energie activa(P) si masurand, cum am zis mai 'nainte, numai watii sau kilowatii consumati pe ora, fara sa bage in seama volt-amperii aparenti ori pe cei reactivi. Ceilalti consumatori electrici sunt scutiti de plata energiei reactive numai daca depasesc factorul de putere neutral(0,92), altfel sunt taxati invers proportional cu valoarea acestuia, conform unuia dintre documentele oficiale de Tarifare a Energiei Electrice, cel al ENEL.
De unde vine puterea reactiva Q, ce e puterea aparenta S si care-i legatura lor cu puterea reala(activa) P si acest factor de putere - unul dintre acele fenomene puse acolo pt. a deruta si a reaminti ca viata nu e doar in alb si negru ? Pentru informatie accesati video dat: