Mesaje : 83 Data de inscriere : 05/09/2014 Varsta : 38 Localizare : Centru de excelenta in energetica
Subiect: Cabluri si conductoare electrice Mier Feb 25, 2015 3:29 am
Conductor electric - cale de conducere a curentului formata dintr-un singur fir izolat - conductor monofilar (solid, rigid, blank) - ori mai multe sarme in interiorul unei singure izolatii - conductor multifilar(litzat, infuniat, flexibil); izolatia obisnuita a conductoarelor ca si materialul din mantaua cablurilor e PVC-ul sau cauciucul comun(mai flexibil dar mai sensibil la cresterea temperaturii). Cablu electric - doua sau mai multe conductoare izolate (vâne) invelite intr-o manta(tub izolator exterior comun tuturor conductoarelor) ; prin casa se intalneste cel mai des in varianta tri/bifilara ca legatura(racord flexibil) intre prizele cu sau fara impamantare si aparatele electrice mai mult sau mai putin mobile; de obicei vine odata cu aparatul
electric, prin constructia acestuia, cu fisha(stecherul) injectata.
Conductorul electric singur nu se foloseste decat protejat la exterior, asa cum se intampla : 1) cu partea fixa a instalatiei electrice - formata, de obicei, din conductoare monofilare, rigide protejate de conductele PVC ingropate in pereti sau aplicate la suprafata ; 2) la constructia cablurilor electrice, unde se utilizeaza mai mult varianta de conductor flexibila, multifilara ; 3) la interconectarea elementelor si subansamblurilor din interiorul aparatelor electrice, cand se folosesc si conductoare izolate cu cauciuc siliconic rezistent la temperatura(max. 1800C/conductor) din aeroterme, fiare de calcat, ... .
La conductor, caracteristica principala este sectiunea - a unicului fir la cel monofilar sau sectiunea totala a litelor ce-l compun pe cel multifilar; sectiunea se refera numai la inima metalica, indiferent de tipul sau grosimea izolatiei; de sectiune depinde alegerea conductorului din instalatia electrica, in functie de curentul sau puterea consumate de aparatul electric. La cablu este importanta atat sectiunea cat si numarul conductoarelor ce-l formeaza; sectiunea specificata este a oricaruia dintre conductoare, ele fiind identice in cablurile din aplicatiile monofazate; ex : MYYUp 2x1 inseamna cablu flexibil de cupru, pt. utilizare usoara, cu manta plata si izolatie din PVC, din doua conductoare, fiecare cu sectiunea de 1mm2.
Conductoarele monofilare, omogene, solide, apartin clasei 1 iar cele multifilare, claselor 2, 5 sau 6 - cu cat mai mare clasa cu atat mai flexibil conductorul. Sectiunile conductoarelor sunt standardizate, in mm2, conform IEC 60228, astfel : 0,5-0,75-1-1,5-2,5-4-6-10-16-25-35-50-70-95-120-150-185-240-300-400- 500-630-800-1000; cele pana la 10 inclusiv sunt mai mult decat acoperitoare pt. necesarul casnic; conductorul multifilar este alcatuit din litze cu diametrul de o,15 ... 0,4 mm adunate intr-un numar corespunzator sectiunii specificate si in functie de clasa de flexibilitate.
Temperatura de functionare a cablurilor domestice este intre -300C si +700C pt. izolatia din PVC(PolyVinyl Chloride) sau +550C(pt. evitarea degradarii izolatiei) la cauciucul obisnuit; instalarea cablului se face la nu mai putin de +50C; cresterea de lunga durata a temperaturii pe conductor peste cea maxim admisa duce la slabirea rezistentei mecanice sub 60% pt. cupru(40% la aluminiu) dar si la oxidarea accentuata.