Mesaje : 83 Data de inscriere : 05/09/2014 Varsta : 38 Localizare : Centru de excelenta in energetica
Subiect: Sigurante fuzibile Vin Sept 19, 2014 12:27 am
Instalatia electrica din locuinta e protejata la scurtcircuit(depasirea instant a curentului nominal), suprasarcina(trecerea relativ lenta peste acelasi curent nominal) si, implicit, la incendiu, prima data direct, cu ajutorul dispozitivelor de protectie a instalatiei(sigurante fuzibile sau automate ori intrerupatoare automate) apoi indirect, prin alegerea corecta, din constructie, a elementelor componente(conductoare, cabluri, prize si intrerupatoare).
Sigurantele fuzibile aflate dincoace de pragul colibei sunt, fara exceptie, cilindrice, insurubate, tip D(cartus); ele au la baza o pastila de metal colorata in functie de curentul nominal(verde-6A, rosu-10A, gri-16A, albastru-20A, galben-25A, violet-32A, negru-40A); pastila cade la arderea sigurantei, lucru vizibil prin gemuletul de sticla(gaura rotunda) din centrul capacului ce vine peste siguranta; inlocuirea corecta a sigurantei presupune desurubarea capacului si montarea unei sigurante noi de acelasi curent(tip) sau mai mic, in nici un caz mai mare - lucru imposibil de multe ori din cauza dimensiunii soclului la baza panoului, acolo unde
intra capatul subtire al sigurantei, al carui diametru este direct proportional cu valoarea curentului nominal ; siguranta fuzibila este, prin constructie, de unica folosinta, fapt valabil inclusiv pentru patronul(corpul ceramic) sigurantei dar neglijat destul de des - se face o asa-zisa reconditionare a sigurantei, cu litze sau cuie, dar functia de protectie a instalatiei electrice este anulata si asa poti ajunge una dintre vedetele stirilor de la ora cinci.
Exista doua tipuri de sigurante fuzibile cu filet, categorisite dupa soclu : tip LF sau LFi - cu legaturi in fata si tip LS - cu legaturi in spate; primul este montat pe placi metalice sau izolante ori bare sau profile, legaturile facandu-se prin fata panoului si avand(LF) sau nu(LFi) capac de protectie a bornelor de legatura; al doilea tip se pune numai pe panouri izolante din marmura sau azbociment - la acest tip(LS), picioarele soclului ce ies in spatele panoului sunt atat borne de legatura cat si elemente de fixare. Pentru toate tipurile de sigurante(LF, LFi, LS) se foloseste acelasi model de capac de fixare a patronului in soclu, capac al carui filet poate fi striat pt. a impiedica desurubarea cauzata de vibratii.
Pentru ca fuzibilele sa fie eficace - sa protejeze instalatia la incalzire excesiva sau foc - ele trebuie sa deconecteze circuitul electric in timp util; aceasta conditie este indeplinita cand siguranta pe circuit nu-i mai mare de 63A iar sectiunea minima a conductorului de cupru este 1,5mm2 . Daca acasa ai fuzibil de 10A si conductoare rigide din cupru de 1,5mm2 (2,5mm2 aluminiu) pt. circuitele de lumini, respectiv 16A si 2,5mm2 cupru (4mm2 aluminiu) la max. 8 prize(simple sau duble), 25A generala, totu-i OK.
Selectivitatea(aka coordonarea aka discriminarea= intreruperea numai a circuitelor protejate fara afectarea intregii retele sau, altfel spus, sigurantele din aval cad intotdeauna inaintea celor din amonte) e asigurata cand fuzibila din amonte e de cel putin 1,6 ori mai mare decat cea din aval, lucru reflectat si in valorile lor standard(40=25x1,6; 32=20x1,6; 25=16x1,6; ... ). Siguranta fuzibila e un compromis tehnic ce a functionat bine zeci de ani(timp in care ne-am spalat cu Albalux si am mancat din Fram, ambele construite ruseste - in sensul bun); ea isi imparte caracteristicile intre protectia la uprasarcina si cea la scurtcircuit - amandoua atarna, la propriu, de un singur fir(fuzibil); o siguranta comuna de 16A se poate topi intr-o secunda la un curent de 45A, in 10 secunde la 30A si tot asa, adica poa' sa moara ultima din circuit; daca vrei, asadar, finetzuri in instalatie, ai nevoie de protectiile separate pe care le gasesti in sigurantele automate.